Akkedal Limousine -Aktiv Avlsbesætning


Besætningens tyreDe seneste to år har vi udelukkende brugt ”hjemmeavlede” tyre.  Akkedal Polled El Toro er solgt til Frankrig, og Akkedal Polled Francois er ligeledes solgt.

Vi ville gerne have noget blodfornyelse, da begge ovennævnte tyre var i familie til mange af vore køer og kvier.

Vi var heldige - Jan Winum - at finde en rigtig god polled tyr i Frankrig. Ham har vi købt, og han er netop kommet hjem efter veloverstået karantæne.


Gagarine:

Gagarine som  tyren hedder er avlet af Christian Dedieu, og moderen er denne besætnings bedste RRE ko. Besætningen består af 90 køer. Gagarines morfar er legendariske Haricot, og stamtavlen rummer ligeledes toptyre som Dauphin og Micmac.

Jeg synes tyren er rigtig spændende. Han har en flot lys farve, og et perfekt langt og bredt kryds, og er i øvrigt dejlig kødfuld. Hans vægt ved 12.5 måneder var 630 kg., hvilket ikke er så ringe endda i Frankrig.

Lige nu kniber det lidt med bredden i kam, men det var rigtig godt da han gik i Frankrig. Han får nu alt hvad han kan æde inden han skal ind til køerne 01. februar, og de første 15 dage herhjemme, er hans vægt forøget med 39 kg. Jeg synes jeg kan se at kammen er blevet bedre.

Herudover har han et særdeles godt temperament.

Med den mor han har, og de åbenlyse gode egenskaber han iøvrigt er i besiddelse af, tror vi ikke det kan gå helt galt. Det bliver MEGET spændende at se afkom efter ham, ikke mindst sammen med vore El-Toro kvier.


Akkedal Polled Hamlet.

Er en homozygotisk polled tyr som vi selv har avlet. Han er næsten færdigafprøvet på Ålestrup, men vi kender ikke slutresultatet. Det tegner til at han får en tilvækst på ca. 1.700 g.

Han er efter El Toro og derfor spændende for os. Sidst jeg så ham på Ålestrup, var han meget kødfuld. Jeg tror han får en middelstørrelse, da hans mor ikke er en af vore største køer.

Han skal bruges til de to hornede køer vi har tilbage, og ligeledes til de store køer, der kunne bruge lidt ekstra kødsætning i deres afkom.

Vi vil ikke inseminere i år, men satser hele butikken på de to tyre vi har. Vi håber at de begge kan bidrage til avlsfremgang hos os.


Kalve i 2013:


Vi har på nuværende tidspunkt fået ca halvdelen af de kalve vi skal have i år, De sidste kommer i løbet af 8 uger.

Vi får primært kalve efter El Toro, og det er vi ikke så kede af. Vi skal have nogle få stykker efter Akkedal Polled  Francios, og også et par stykker efter Risvand Elvis.

Hvis dette års kviekalve efter El Toro bliver samme kvalitet som sidste år, er vi nødt til at beholde dem også. Det giver en stor udfordring i den anden ende, for så skal vi sælge endnu flere gode avlskøer. Men man kan som bekendt ikke både blæse og have mel i munden, og det er ved dybest set også et positivt problem.